2007-01-25

Odenbergsamhället

Så har begreppet Odenbergsamhället myntats. Odenberg är ju ett tacksamt hatobjekt och en värdig efterträdare till Bodström på posten "Min Orwellianska mardröms personifiering". Det blir sådär skräckblandat intressant att se ifall det går igenom, det där FRA-förslaget.

Förslaget får ju mothugg ifrån lite varstans, och även om det blivit lite snällare och om verksamheten ska övervakas (vilket väl hade varit första gången som FRA haft några klara direktiv, till och med generaldirektören på bygget har ju beklagat sig på den fronten..) så är fortfarande andemeningen densamma. Och intensiteten på kritiken verkar inte ha avtagit nämnvärt trots försöken att lugna skeptikerna, och det är ju bra. Till och med Bodström säger lite klädsamt att Odenberg går för långt, och det kan man ju småfnittra lite över.

Även andra perversa förslag som kameraövervakningen av mer eller mindre hela centrala Malmö (centralen ner till möllan) får mothugg. Det senare har överklagats av JK Lambertz.

Ja de där kamerorna ja.. Frågan verkar ju vara rent principiell med tanke på hur pass bra tidigare försök med kameraövervakning gått.. Praktfiaskot på möllan ligger ju färskt i minnet.. Ska det gå bättre den här gången? Det tar lite emot att nämna..men..övertro på teknologi, någon?

Nej, frågan handlar om principer. Människor som inte gjort något fel ska inte synas, studeras och övervakas. I frågan om vår mailtrafik i samband med FRA-förslaget handlar det mer om att se till att det inte sker på hemmaplan. För din internettrafik övervakas redan, om den råkar gå utomlands. Det är ingen hemlighet att USA och Storbritannien övervakar ganska mycket av vad som flyter genom ledningarna. Fler länder sysslar säkerligen med samma otyg. Men det ska bekämpas, med alla medel.

Vad gäller utlandet så gäller det bara att kryptera mera. PGP och SSL. Även om det går rykten om vad FRA och NSA med vänner kan knäcka så ska vi ju inte göra det lätt för dem, hur framtiden än blir. Frågan är större än att FRA kanske råkar läsa någon svensk snaskig kärlekshistoria i ett mail man trodde var från utlandet..

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home