2007-01-09

Kommunikation

Hittade en rolig tråd på det smått underbara scanner.nu-forumet med ett gäng gamla tidningsurklipp om diverse radiorelaterade saker.

Guldkorn som den revolutionerande kommunikationsradion med telenätsanslutning (du behöver bara gå till bilen för att ringa ett samtal!) och avlyssnade mobiltelefoner.

Ganska roande, men det var ju inte SÅ längesedan man inte kunde sitta med mobilen mitt ute i skogen och kolla mailen. Och det är inte längesedan NMT var mobilsystemet som gällde, och vem som helst kunde lyssna på samtalen. Samma sak gällde för trådlösa telefoner i allmänhet också.

Nu har vi GSM och DECT. Men man kan fortfarande lyssna på en hel del. När vart och vartannat hushåll har en trådlös accesspunkt (som allt som oftast inte har någon krypering påslagen) kan vem som helst med lite googleskills kartlägga surfvanor och snappa upp lösenord. Och hos barnfamiljer är det inte helt ovanligt med trådlösa babymonitorer som sprider babyskrik (och..allt annat inom mikrofonens räckvidd) till omgivningen.

Hur vi kommunicerar har ändrat sig en del sedan urklippen, både till teknik och praktik. Snabbast har det väl gått de senaste fem-sex åren när verkligen alla fått dator i hemmet med bredband, och blivit lite insatta i möjligheterna. Det är en intressant tid, och utvecklingen kommer bara att fortsätta. Hoppas bara att politikerna med flera också hänger med. De har inte gjort det hittills.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home