2006-05-31

TPB-razzian - det ligger ett par hundar begravna

Det är väl inte många som missat vad som hände i eftermiddags? Polisen slog på stort och utförde en razzia mot The Pirate Bay. Men polisens agerande under dagen förtjänar att nämnas och sammanfattas. Detta luktar skandal av stora mått.

Först och främst så är hela tillslaget ogrundat från början - det finns inget olagligt material på TPB:s burkar. En bittorrent-tracker är inte olaglig, men det är nog de flesta överens om.

Jag är väldigt intresserad av hur åklagare Håkan Roswall motiverar det hela. Jag vägrar tro att det är en slump att tillslaget kommer bara några veckor efter att samma åklagare Roswall försökt stänga ner Kavkazcenter som låg i PRQ:s serverhall. Kavkazcenter kom upp på nätet igen efter ett par dagar, och det är klart att Roswall blir förbannad.

Okej, Roswall är förbannad på PRQ. Då kan man ju hitta något sätt att hämnas på allvar. Typ beslagta SAMTLIGA datorer i PRQ:s serverhall, göra husrannsakan hemma hos ägare (och deras juridiska ombud) samt hämta in tre pers (varav en inte har något med TPB att göra) på förhör, samt avsluta med att ta DNA-prov, vilket tack vare Bodström nu är möjligt gällande alla brott som kan ge fängelse. Man måste bara hitta en anledning också. Typ en polisanmälan ifrån Antipiratbyrån mot TPB.

Nog för att det är jackpot för APB att ha släckt ner ett par bittorrenttrackers (nej, TPB var inte den enda som stod i racken), ett par meningsmotståndare (Piratbyrån stod också där) och så vidare.. Men det borde ju svida ganska mycket i ögonen på folk när en hel ISP monteras ner på grund av ett par burkar i hallen (som inte ens var samma hall där TPB stod). Ett antal privatpersoner och företag fick alltså sina servrar beslagtagna och de har verkligen inget med TPB:s verksamhet att göra.

Imorgon lär väl någon förhoppningsvis få fram lite papper ifrån myndigheterna där det står lite närmare vad som var målet. Husrannsakningsordern heter C9-17-155-06 i alla fall. Det kommer också att JO-anmälas friskt, och sveriges samlade fildelares vrede lär märkas.

--
Uppdatering: Håkan Roswall har ett par fildelningsmål bakom sig, det kanske ska sägas. Senast jag hörde av honom var när han konstaterade att en lagändring skulle krävas för att jaga enstaka fildelare, efter att Svea hovrätt nekat prövning i "sollentunamålet".

Han har alltså många anledningar att vara sur och frustrerad, den där Roswall.

--
Uppdatering 2:
-!- Topic for #thepiratebay.org: site will be up shortly, more info will follow.

TPB återvänder, nu i ett land inte lika nära dig..

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

En av mina servrar som hyrs ut till tredjepartskund beslagstogs eller försattes ur spel.
Den är fortfarande nere och jag förlorar pengar och kunder :(

31 May, 2006 22:50  
Blogger floodis said...

Tycker ni som fått era servrar beslagtagna ska JO och JK anmäla åklagaren och eventuellt även polisen.

01 June, 2006 02:49  
Anonymous Anonymous said...

Ni som drabbats av detta - kräv skadestånd.

01 June, 2006 09:42  

Post a Comment

<< Home