2006-05-23

Dagens (pirat)nyheter

Kvällens skörd i rss-läsaren och irc-klienten bjöd på en del intessant läsning..

Först ut så har BSA:s årliga studie av svensk mjukvarupiratkopering kommit fram till att svensk piratkopering kostar 2.5 miljarder kronor. Det är ju en intressant siffra, och som vanligt sätts det likhetstecken mellan piratkopia och förlorad inkomst.. Sanningen ligger nog närmare den att den dagen då det blir för jobbigt att piratkopiera (en dag som jag knappast tror kommer) så lär väl alla som inte vill betala ändå gått över till fria alternativ. Och då kan vi börja prata om nedgång för mjukvaruföretagen om de inte anpassat sig.

Kanske.

Computer Sweden gav ett gott skratt när de rapporterade att det var "Svenska Piratbyrån" som anmält den för olaglig fildelning åtalade 25-årige göteborgaren. Mycket ska man höra. :)

Och så vill Grön Ungdom att moderpartiet ska prioritera frågan om legal fildelning (eller kanske bara nerladdning?) och speciellt försöka putta på sossarna i en eventuell framtida regeringsförhandling. Jovisst. Det lär ju väga hårt.

Men det är inte bara miljöpartiet som har unga fildelningsradikaler. Sossarna har minsann också pirater i leden. Inte så konstigt, egentligen. SSU, likt resten av samhället, fildelar de också. Men att blogga om det offentligt är så vitt jag vet något nytt för sossarna.

Och så måste jag bara berätta om artiklen som jag läste förra veckan på CNN. Jag trodde någon annan skulle nappa, men det var kanske ett lite väl känsligt ämne.

Hubertus Strughold, en av de tyska vetenskapsmännen som importerades till USA (precis som så många andra, bland annat Wernher von Braun, genom Operation Paperclip) och började syssla med rymdfart istället för att experimentera på fångar i Dachau. Nu ska han strykas ur "International Space Hall of Fame", sådär ganska många år efteråt.

Nu håller jag med om att den där Strughold är en tveksam typ som borde ställas till svars för sina eventuella handlingar, men hans bidrag till vetenskapen ska väl inte ignoreras och raderas ur historieböckerna bara därför?

2 Comments:

Blogger aspungen said...

haha. underbart. precis politiskt korrekt. först inte låtsas om att någon gjort något dåligt. å sen när det dåliga kommit fram i stället inte låtsas om att någon gjort något bra. strålande feghet!

24 May, 2006 00:25  
Anonymous Anonymous said...

Hej ! Igår så var det en artikel i Gefle Dagblad. Där är jag med:
http://www.gd.se/Article.jsp?article=79897

25 May, 2006 18:00  

Post a Comment

<< Home