2006-05-28

Helg-nyheter

Jaha. Här tar man helgen relativt fri från datorer till förmån för flyglektioner, fest och flickvänsumgänge och lallar tillbaks till RSS-läsaren på söndagkvällen i tron om att det ändå inte kan ha hänt så mycket intressant, det har ju ändå varit helg, liksom.

Fel.

Det första man ser är att EU nu tydligen vill införa en skatt på SMS- och epostmeddelanden. Sug på den, ni! Rasmus Fleisher hann före med en skarp analys av det hela.

Det är såklart ren och skär galenskap. Förutom att man kan ha en hel del att invända på beskattning av ren datakommunikation så luktar det väldigt illa om man endast ser det utifrån en ren teknisk synvinkel. För SMS kan ju vara lätta att räkna, det är bara att fråga operatörerna så får man ju en ganska bra bild av hur det ser ut. Men epost, då?

Om vi börjar med att definera epost som elektroniska meddelanden som överförs genom att använda SMTP-protokollet, för att slippa räkna in andra sätt att kommunicera med varandra. Hur gör vi nu då? Varenda dator på nätet är ju fullt kapabel att kommunicera på port 25 (ja, även om internetoperatören nu spärrar port 25 så kan man komma förbi det ganska lätt). Och om vi nu inte ska utöka datalagringslagarna till att lagra ALL data som skickas genom din internet-slang, avkräva dig samtliga av dina krypteringsnycklar som används för datakommunikation (du kan ju köra SMTP över SSL, krypterat och fint) och tillsätta en myndighet som håller koll på dina ettor och nollor så finns det ju ingen chans i världen att det här kommer att fungera.

Och ska de nu införa allt det där så lär väl kostnaderna gå jämnt ut. För att inte tala om integritetsfrågorna..brr..

Lite gladare nyheter kommer ifrån Amnesty som slängt igång sin kampanj irrepressible.info. Inte för att länderna som kampanjen riktar sig emot skulle ha några problem att filtrera bort det här också, men det är ju schysst att någon uppmärksammar frågan.

Och så har Microsoft med den vanliga "vi kan själv, och SKA själv"-mentaliteten snickrat ihop ännu ett (stängt) mediaformat, den här gången WMP (Windows Media Photo) som är tänkt att ersätta JPEG. Det är fullt möjligt att de har uppfunnit algoritmer som är bättre än alla nuvarande existerande, men uppriktigt sagt skiter jag i vilket om det bara resulterar i ännu ett stängt patenterat format som bara windowsanvändare kan använda utan problem (tänk WMV och Linuxinstallation)..

0 Comments:

Post a Comment

<< Home