2006-05-22

25-åring inför rätta i Göteborg

Idag inleddes rättegången mot en 25-årig Göteborgare som åtalas för att ha delat med sig av filmen Rånarna via direct connect-klienten DC++. 25-åringen bestrider inte att filmen kunnat ladda ner ifrån hans IP-adress, men menar att det måste vara någon av hans kompisar som spridit filmen, då de brukar träffas hemma hos honom för diverse nätverksspel. Att han i förhör för två år sedan uppgett att han "inte trodde det var olagligt" förklarar han med att polisen inte ställde rätt frågor. Åtalet gäller filmen Rånarna, och den filmen vill han inte kännas vid att han haft på sin dator.

25-åringen skötte sitt eget försvar efter att ha entledigat sin advokat eftersom han "inte var speciellt intresserad och ganska dyr".

Polisen har inte gjort någon husrannsakan och inte gått igenom hans dator. Bevisningen verkar grunda sig på lite skärmdumpar och loggade IP-adresser ifrån Antipiratbyrån i vanlig ordning. Man får ju hoppas att det blir en friande dom, men det är väl tyvärr långt ifrån säkert. Speciellt om man läser vilken spetskompetens det verkar ha funnits i rätten...

- Inte för att jag vet vad en router är, sade rättens ordförande rådman Staffan Rydholm.

Då fnissade tonårsflickorna i skolklassen på åhörarbänken ljudligt.


(Läs mer.. Expressen, TV4, Aftonbladet)

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

vem fan vet vad en router är, spetskompetensen handlar väl inte om att en högt utbildad domare skall veta vad olika tekniska detaljer handlar om utan att kunna göra en bedömning över helheten kontra stiftad lag. Vad är det du inte fattar här

22 October, 2007 15:23  
Blogger Henrik Persson said...

Goddag käre anonymous!

Hur bra blir bedömningen av "helheten" i ett fildelningsmål om man inte ens känner till grundläggande IT-termer? Hur kan någon bedöma ifall historien är rimlig?

Om någon hackar banker ifrån mitt öppna wlan och jag kommer till rätten och hävdar att någon annan måste ha gjort det trådlöst någonannanstansifrån och rätten tror att jag drar en vals eftersom det låter otroligt i deras öron, och betvivlar att det ens skulle vara genomförbart..ja då blir det inte så jättebra, va?

Så vad är det DU inte fattar här?

22 October, 2007 15:40  

Post a Comment

<< Home