2006-08-15

Brightnets?

Efter allt prat om de mörka näten (darknets) som framtiden för fildelning kommer nu de ljusa näten - brightnets.

OFF - eller Owner Free Filesystem är en kanske inte helt ny men definitivt tänkvärd angreppsvinkel vad gäller den här fildelning vs. ordningsmakt-problematiken. Som alla som kan något om datorer vet så är en fil egentligen inget mer än ett jättestort tal (eller jättelitet, beroende på filstorlek) - och eftersom det kan vara brottsligt att dela med sig av vissa tal (eller..filer - tal som representerar något verk) så får man ju hitta på något nytt för att undgå mediabolagens käftar. Kanske..dela upp talet i många tal. Faktorisera (eller ja, typ)!

OFF är en implementation som gör just detta, och befinner sig just nu i betastadiet. Detta tar Bittorrent-argumentet ett steg vidare. Inte bara delar vi upp filen i många delar och sprider dem över nätet - nu sprider vi inte ens filen från början. Bara instruktioner för att lägga pusslet som representerar filen, så att säga.

Fritt fram för juristerna att börja klia sig i huvudet och fundera över om det kan hålla i domstol, det här. Jag är hoppfull, men frågan är om inte rättsväsendet liksom kommer att strunta i själva processen rörande HUR fil F kom ifrån person A (som hade den enda kopian från början) till person B (och C och alla andra (X)). Det blir samma fil när den sätts ihop, och kan man på något sätt bevisa att det var A som erbjöd instruktionerna till B (eller X) för att återskapa fil F på sin hårddisk så kanske det..går åt helvete. För på sätt och vis gör man samma sak när man kör några komprimeringsalgoritmer för att krympa filen under transport.

Jag har ingen aning och jag datavetaren i mig tycker om simpla algoritmer för att lösa komplicerade problem. Det blir till att följa utvecklingen på området nära och noga, tror jag bestämt.

Kommentarer, någon?

8 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Ännu klurigare blir det väl om både A och B plockar ett random tal från person C som en nyckel till att lösa pusslet.

15 August, 2006 04:35  
Blogger Henrik Persson said...

Jo det komplicerar ju det en del, men fil A förflyttade sig ändå ifrån person A:s dator till person B:s. Och A borde väl fortfarande räknas som spridaren?

Folk lär väl fortfarande anse det olagligt, men det gör ju det hela MYCKET svårare att bevisa, kanske till och med omöjligt. Alltså är det bra - inte bara för fildelare utan för alla "subversiva" element. :)

15 August, 2006 14:04  
Anonymous Anonymous said...

Väldigt intressant koncept. Kul att folk tänker lite nytt.

15 August, 2006 23:50  
Anonymous Anonymous said...

Hur går det egentligen med prestanda? De xor:ar ihop två "tal" från olika servrar, det betyder att jag behöver ladda hem två 3Mb stora tal för att få ihop till mitt nya, intressanta, 3Mb-tal som råkar gå att tolka som den låten jag var ute efter? Låter lite tråkigt att behöva dra dubbelt, då e det kanske bättre med relakks även om pontén inte verkar skrämd av det. Hur är det egentligen med det förresten? Kommer relakks spara trafikuppgifter som gör det möjligt för polisen att få ut vilket ISP-IP ett relakks-IP svarade mot vid en viss tidpunkt? Nån som vet?

16 August, 2006 09:00  
Anonymous Anonymous said...

Jag tror att det mest troliga är att alla program som utbrett används till fildelning till slut kommer att bli förbjudna. de som skriver lagar kan ingenting om datorer och internet så det kommer vara helt logiskt för dem...

16 August, 2006 12:07  
Blogger Henrik Persson said...

Helix: Då får man förbjuda internet och det vill ingen.

Anonym (snälla, skriv i alla fall något handle eller något, svårt att skilja på de anonyma): Ja det är väl rimligt att anta att man för att få ut ett block genom att xor:a två andra så får man nog hämta båda blocken.

Jag är grymt nyfiken på siffror över hur pass bra det skalar, om ens alls.

Och Relakks finns det ju tvivel om. De kommer förmodligen liksom andra isp:er att tvingas lämna ut uppgifter om polisen knackar på dörren. Fast det vet andra mer om.

16 August, 2006 16:21  
Anonymous Anonymous said...

eftersom de enligt svensk lag måste spara loggarna innebär det givetvis ett större problem eftersom alla samlas i samma påse så att säga. angående hur vi tolkar detta med det olagliga i fildelning innebär det att den som kribgår skyddet är den skyldige dvs den som skickar det. Men om nu detta kan tolkas som vilket som helst tror jag att du som sändare måste kunna visa på ett trovärdigt sätt att det var annan data annars fälls du i tinget.

07 September, 2006 21:54  
Anonymous Anonymous said...

Apropå det här med att polisen skulle kolla isp:ernas loggar. Är det inte så i nuvarande lagstiftning att det måste finnas rimliga anledningar för att begära ut loggar eller utföra husrannsakan? Rätta mig om jag har fel (är absolut inte jurist) men om trafiken är krypterad, hur ska de då kunna hitta bevis nog för att begära ut informationen? Vi har väl trots allt någon form av integritetsskydd kvar?

14 September, 2006 17:45  

Post a Comment

<< Home