2006-06-18

Mobiltelefoner - snart i svenska flygplan?

Hittade följande goda nyhet på luftfartsstyrelsens hemsida:
PTS, Post- och telestyrelsen har beslutat ge Telenor tillstånd att använda GSM av typen GSM 1800 på svenska flygplan i svenskt luftrum. Det är ett av de första tillstånden som ges i Europa. Genom tillståndet tas det första steget mot användning av mobiltelefoner i flygplan. Men ett flygsäkerhetsgodkännande krävs innan systemet får installeras ombord. Detta ges av EASA, EU:s byrå för flygsäkerhet.

Telenors system bygger på att en inomhussändare placeras i flygplanets kabin, uppger PTS i en pressrelease. Kommunikationen från användarnas telefoner slussas sedan från sändaren via satellit till en mottagare på marken. Därefter går samtalet ut i marknätet. PTS tillstånd till Telenor är förknippat med ett antal tekniska villkor för att säkerställa att annan radioanvändning inte störs.
Nu är det ju inte så att jag inte är kluven till beslutet.. Scenariot fulla turister på charterplan, konstant ringandes och skrålandes är inte jätteattraktivt.

Men förbud är aldrig skoj, och kan man väl komma fram till att 1800MHz med låg effekt (mobiltelefoner brukar inte använda större effekt än vad som krävs, och sitter sändaren i planet så..) inte bråkar med instrumenten så är det ju klart att man ska köra.

(Wikipedia har en del info om hur diverse NavAid-system fungerar: ADF, VOR, GPS)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home