2006-05-15

Norge goes Gripen?



Sydsvenskan rapporterar att Norge funderar på att bryta med USA och dumpa planerna på att köpa in Lockheeds F-35 Joint Strike Fighter, som skulle ersätta Norges F-16-flotta. Tänkbara utmanare till JSF är Eurofighter Typhoon, Dassault Rafale och *trumvirvel* SAAB JAS 39 Gripen.

Och det är inte bara Norge som står och väger. Danmark med flera europeiska länder sitter också och funderar och väljer mellan JSF, Eurofighter och Gripen. Och nog är JSF det häftigaste planet, med möjligheter för V/STOL, stealth-teknologi och annat gull-fluff, men det kostar därefter också. Gripen kostar väl lite mindre än hälften.

Samarbetet mellan USA och britterna, som är huvudpartnern, har inte heller varit helt smärtfritt. Britterna vill ha källkoden för mojängerna som sitter i F-35:ans elektronik. Det är ganska förståligt. Britterna (och alla andra som köper planet) vill nog inte gärna att om nu jänkarna skulle bli rastlösa och invadera europa igen så ska inte amerikanerna gärna ha bakdörrar installerade och klara i planen..eller något.

Mer realistiskt, så handlar det en nog hel del om förmågan att själv underhålla och uppgradera mjukvaran. Precis som Open Source i övrigt, alltså.

Och ah, om finnarna fortsätter att flyga som de gör så kanske vi kan kränga ett par Gripen till dem också. ;-)

1 Comments:

Anonymous Arnold Gregs said...

Hi thanks for posting thiis

03 May, 2022 05:43  

Post a Comment

<< Home