2006-05-14

Rymdsnappat


Söndagar brukar ju vara ganska lugna dagar, sett till nyhetsflöde i alla fall. Men några läsvärda saker fick jag upp ögonen för, samt lite gammalt som förtjänar att omnämnas.

Det skrivs mycket om rymdfart och rymdturism just nu. Virgin Galactic (bland andra) vill satsa på mindre rymdfärder för rika människor i Kiruna, bland annat.

I USA rullade NASA i fredags in Discovery för att foga ihop skytteln med bränsletank och raketer inför den planerade uppskjutningen i juli (om det nu inte blir ÄNNU mer försenat..) Kan NASA bara få ordning på problemen så kanske vi får se Christer Fuglesang i rymden nästa år, på STS-116. Förutsatt att STS-121 lyfter i juli utan problem så kanske NASA får upp STS-115 innan årets slut. Men det är väl att hoppas lite för mycket...

Samtidigt verkar NASA även köra samma trick som man gjorde med Ryssland för ett antal år sedan, nämligen använda rymdprogrammet för att få igång samarbeten och stärka diplomatiska relationer. Den här gången med Kina och Indien. Inte så konstigt, med tanke på att Kina relativt nyligen blivit det tredje landet att på egen hand få upp en människa i rymden. Inden satsar också hårt på att nå månen, så framtiden verkar onekligen intressant på den fronten.

Och på avlyssningsfronten så får Bush nu ännu mer kritik och det verkar skrälla rejält bland folk som har inflytande. Bush försvarar övervakningen med den vanliga retoriken om att det bara är al-Qaeda som avlyssnas och att det är jättenödvändligt att kartlägga samtliga medborgare för att skydda dem mot terrorismen. Ungefär samma retorik som vi nu hör här hemma också, alltså.

Och senator Edward Kennedys plan blev träffat av blixten igår, förlorade all ström (och därmed samtliga instrument, inklusive radio och transponder, får man anta), och fick flyga VFR till närmaste flygplats där det landade säkert. Samma tur i oturen med åskväder hade inte den gamle testpiloten Scott Crossfield (första människan att nå Mach 2, flygandes i Douglas Skyrocket) när han häromveckan efter att ha misslyckats med att undvika ett rejält åskväder störtade utanför Ludville, Gorgia.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home