2006-05-13

Skilja ettor och nollor ifrån andra ettor och nollor

Copyriot skriver om Form och innehåll, med anledning av att Bodströms datalagringsförslag nu ska utredas inför implementation i Sverige.

Lugnande rubriker hos SR eller inte, vi som kan det här med IT vet att för att skilja ettorna och nollorna i kablen som innehåller information om vem som kommunicerar med vem ifrån själva informationen som kommuniceras måste man först skala bort informationen man inte vill ha, dvs du har all info, du väljer bara att inte spara ALL information i datapaketen.

Bodström säger lugnande ungefär att "Nej, nej, det är ju bara avsändaradress och adress vi tittar på", ungefär, och det är inte så det fungerar. Det är ju fullt möjligt att han verkligen tror att det är så det fungerar, som ett vanligt brev. Det är bara att studera utsidan för att se vem brevet ska skickas till.

Problemet här är ju att Bodström och de flesta politiker med honom inte har en aning om hur det här med IT fungerar, och tror därför på de lugnane orden..

Nej, det är lite oroande att systemen som krävs för att realisera storebrorssamhället sätts på plats, och även om vissa anser att de utför relativt harmlösa uppgifter när de sätts på plats, så kan deras funktion ändras väldigt lätt. Tittar du på headern på ett TCP-paket för att se vem det ska gå till är det inte speciellt långt kvar att snegla några bytes framåt och titta på informationen i det.

Men det behöver ju inte vi som kan det här med IT oroa oss för. Vill vi så kan vi kryptera, tunnla, studsa, hoppa, kasta omkring och om vi nu inte blir näst intill helt anonyma så kan vi i alla fall göra det tillräckligt jobbigt att reda ut för att det inte ska vara lönt.

Och det kan de där bovarna och banditerna som de vill sätta åt också. Var det inte Osama and friends som kommunicerade via någon form av steganografi? Nåja, i vilket fall så är det inte de som inte vill bli granskade som kommer att drabbas. Det är alla andra vars information kommer att lagras.. Dvs de oskyldiga samhällsmedborgarna som inte borde utsättas för integritetskränkningen till att börja med.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home