2007-01-25

Mer om Malmös kameraövervakning

Det begås knappt några brott - och inga alls av den typen som kameraövervakningen främst ska förhindra - längs stråket som kommunen vill kameraövervaka, visar en granskning som Sydsvenskan publicerade ikväll.

När utredarna var på väg att säga nej till kameraövervakningen, då avbröt länsöverdirektören Lise-Lotte Reiter beslutsprocessen och tog själv beslutet om att tillåta kameraövervakningen.

Polisens och kommunens undersökning visar på en dyster bild av Malmö - fast inte i de delarna de vill kameraövervaka. Dessutom har siffrorna saltats och är direkt felaktiga.
–Det här var ett principiellt viktigt beslut som kan få betydelse för länsstyrelsens sätt att se på sådan här frågor i fortsättningen. Då ska länsledningen ta beslutet, säger Lise-Lotte Reiter.
[...]
Länsöverdirektör Lise-Lotte Reiter anser att utredarna tittat för mycket på lagtexten.
–De läser mycket striktare, medan vi väger in kamerornas relevans i ett samlat arbete som Malmö kommun bedriver mot brottsligheten i Välfärd för alla, säger Lise-Lotte Reiter.
–Det juristerna gör en strikt tillämpning av lagstiftningen medan vi sätter in kamerorna i ett större sammanhang.
Större sammanhang? Och vilket är det? Säkerställandet av vår fortsatta färd mot Bodstr^WOdenbergsamhället?

Labels: , , ,

Odenbergsamhället

Så har begreppet Odenbergsamhället myntats. Odenberg är ju ett tacksamt hatobjekt och en värdig efterträdare till Bodström på posten "Min Orwellianska mardröms personifiering". Det blir sådär skräckblandat intressant att se ifall det går igenom, det där FRA-förslaget.

Förslaget får ju mothugg ifrån lite varstans, och även om det blivit lite snällare och om verksamheten ska övervakas (vilket väl hade varit första gången som FRA haft några klara direktiv, till och med generaldirektören på bygget har ju beklagat sig på den fronten..) så är fortfarande andemeningen densamma. Och intensiteten på kritiken verkar inte ha avtagit nämnvärt trots försöken att lugna skeptikerna, och det är ju bra. Till och med Bodström säger lite klädsamt att Odenberg går för långt, och det kan man ju småfnittra lite över.

Även andra perversa förslag som kameraövervakningen av mer eller mindre hela centrala Malmö (centralen ner till möllan) får mothugg. Det senare har överklagats av JK Lambertz.

Ja de där kamerorna ja.. Frågan verkar ju vara rent principiell med tanke på hur pass bra tidigare försök med kameraövervakning gått.. Praktfiaskot på möllan ligger ju färskt i minnet.. Ska det gå bättre den här gången? Det tar lite emot att nämna..men..övertro på teknologi, någon?

Nej, frågan handlar om principer. Människor som inte gjort något fel ska inte synas, studeras och övervakas. I frågan om vår mailtrafik i samband med FRA-förslaget handlar det mer om att se till att det inte sker på hemmaplan. För din internettrafik övervakas redan, om den råkar gå utomlands. Det är ingen hemlighet att USA och Storbritannien övervakar ganska mycket av vad som flyter genom ledningarna. Fler länder sysslar säkerligen med samma otyg. Men det ska bekämpas, med alla medel.

Vad gäller utlandet så gäller det bara att kryptera mera. PGP och SSL. Även om det går rykten om vad FRA och NSA med vänner kan knäcka så ska vi ju inte göra det lätt för dem, hur framtiden än blir. Frågan är större än att FRA kanske råkar läsa någon svensk snaskig kärlekshistoria i ett mail man trodde var från utlandet..

Labels: , , , ,

2007-01-15

mp3.com

Hur många minns mp3.com? Sidan där du kunde hitta skitmycket bra musik helt gratis. Sidan som var före last.fm med att streama topplistemusik till sina användare. Sidan som jag hittade jättemånga bra artister (som senare fick skivkontrakt och man fick pirata på vanligt vis.)

Samma sida som stämdes av skivbolagen och senare blev uppköpta av CNET och blev till..ja..dagens mp3.com. Som är helt totalt värdelös.

Grejen med mp3.com var ju att artisterna tjänade pengar på att lägga upp sin musik där. Vad jag minns så fick de som låg överst på topplistan en rejäl check. Och intäkterna kom ifrån reklamen på sidan, och delades upp enligt antal nerladdningar av artistens musik.

Det var ju som sagt ett antal artister som blev stora genom mp3.com. Fick spelningar och fans över hela världen - utan skivkontrakt. Redan då pratades det om skivbolagens död och hur det där med internet var framtiden. Säkerligen var det en bidragande orsak till stämningen mot my.mp3.com, och i förlängningen mp3.coms död.

Blev påmind om sidan av ett blogginlägg på Andreas Viklunds blogg. Hur jag hittade dit minns jag inte, men hans musik hittade jag i mitt mp3arkiv, och i mp3ornas id3-tagg hittade jag "mp3.com".

mp3.com startade 1998 och slog igen 2003.

Labels:

2007-01-09

NASA goes metric(!)

NASA kommer att använda det metriska systemet när återvändandet till månen ska ske. Smal sak, kan tyckas..men förhoppningsvis kan det hjälpa till att putta de där jänkarna ett steg närmare ett civiliserat mätsystem. Till och med engelsmännen har ju övergett "english units"..

Via science@NASA

Labels: ,

Kommunikation

Hittade en rolig tråd på det smått underbara scanner.nu-forumet med ett gäng gamla tidningsurklipp om diverse radiorelaterade saker.

Guldkorn som den revolutionerande kommunikationsradion med telenätsanslutning (du behöver bara gå till bilen för att ringa ett samtal!) och avlyssnade mobiltelefoner.

Ganska roande, men det var ju inte SÅ längesedan man inte kunde sitta med mobilen mitt ute i skogen och kolla mailen. Och det är inte längesedan NMT var mobilsystemet som gällde, och vem som helst kunde lyssna på samtalen. Samma sak gällde för trådlösa telefoner i allmänhet också.

Nu har vi GSM och DECT. Men man kan fortfarande lyssna på en hel del. När vart och vartannat hushåll har en trådlös accesspunkt (som allt som oftast inte har någon krypering påslagen) kan vem som helst med lite googleskills kartlägga surfvanor och snappa upp lösenord. Och hos barnfamiljer är det inte helt ovanligt med trådlösa babymonitorer som sprider babyskrik (och..allt annat inom mikrofonens räckvidd) till omgivningen.

Hur vi kommunicerar har ändrat sig en del sedan urklippen, både till teknik och praktik. Snabbast har det väl gått de senaste fem-sex åren när verkligen alla fått dator i hemmet med bredband, och blivit lite insatta i möjligheterna. Det är en intressant tid, och utvecklingen kommer bara att fortsätta. Hoppas bara att politikerna med flera också hänger med. De har inte gjort det hittills.

Labels: , ,

2007-01-07

Ett rent religiöst motstånd

Via who (HEJ WHO!) fick jag se vad yelah skriver om en arbetsgivare (eller om man är med i SAC, arbetsköpare) i Smålandsstenar som inte vill teckna kollektivavtal.

Nå? Är det av ideologiska skäl, är det någon konflikt på gång, har LO hotat att sluta hämta soporna hos grannarna? Nej. Det stod i bibeln.
– Vi har en herre- och tjänare-relation på det här företaget och kan inte teckna ett avtal med en tredje part.
säger Johannes Malmström på Ji-Ma till tidningen Broderskap förra året.

Helt fantastiskt!

http://www.yelah.net/news/20070107202936

Labels: ,

Brasilien blockerar YouTube

Slashdot och Neo rapporterar att YouTube numera är blockerat i Brasilien.

Varför? För att de misslyckats blockera den där videon vi alla tittat på under de senaste dygnen med lite oskyldig petting (nåja) och något som ser ut som kopulation under vatten (någon som vet säkert? hade för mig någon sa att det mest...sved och var...jobbigt? (Själva aktiviteten, alltså)).

Nå, det där är ju lyckat. Nu åker videon upp på ännu fler ställen, mest för att alla vill se filmen. Ingen utanför brasilien hade förmodligen brytt sig, tills dess att de hotar med censur. Då vill alla se. Såklart.

John Gilmore, en av grundarna till EFF, sammanfattade det såhär:
"The Internet interprets censorship as damage
and routes around it."
Hur misslyckat det än är så är det en varningsklocka. Vi har betydligt närmare exempel (danmark, allofmp3, perspektiv bredband, remember?) på nätcensur. Det är en farlig tendens, även om det är totalt dömt att misslyckas från början. De ska inte ens försöka. Rör inte våra internets!

Och..jag vet att ni vill se. Här är videon (på Google Video):

2007-01-06

EU nekar Sveriges förfrågan om skattefri flygbensin

EU har avslagit Sveriges förfrågan om fortsatt skattefritt för flygbensin.

Vad nu vår regering kommer att göra vet vi inte än, men skulle det bli höjning så kan vi räkna med en fördubbling av priset, som redan idag ligger på runt 9kr litern. En ultralätt maskin drar en 11-15 liter i timmen, och för normalklassade kärror är det inte ovanligt med 40 liter i timmen. Det blir med andra ord en saftig höjning av timpriset, och detta kommer att slå hårt mot allmänflyget (det är ju inte direkt någon billig hobby från början, det där) och mot landets flygutbildningar.

Okej. De negativa effekterna av det här är ganska klara. Men varför är det då så viktigt att skatten "harmoniseras" som det heter? Jae, policies heter det.
The authorisation requested would also contradict the Community environment, energy and transport policies, primarily because it does not accurately reflect negative external costs of such activity.
Konkurrens, miljö, energi och transportpolicies. Okej. Men..är verkligen "private pleasure flying" (där "flight training" ingår tydligen) verkligen en sån börda för miljö, konkurrens och sådär då?

Tja, IAOPA hade en del att säga om det:

In Sweden there is no tax on avgas, partly in recognition of the fact that oil companies there have invested millions of euros to create unleaded and ETBE avgas – a research program which is no longer affordable under the EC’s tax regime. Consumption in Sweden is expected to fall by 50 percent as the retail price, currently around 0.90 euros a litre for unleaded avgas, almost doubles.

[...]

The EC’s tax sledgehammer is particularly inappropriate in the tiny avgas market, where specialist companies provide fuels in pharmaceutical quantities.
Avgas production in Europe equals one quarter of the motor fuel that evaporates from car tanks. Revenues from the additional taxes will be utterly negligible, and as some countries have pointed out, will cost more to collect than they will raise. Portugal sought an exemption on these grounds. Malta cited competition from non-EC countries, to whom we are exporting our flight training industry. The United Kingdom made the same point, while complaining of compliance costs and raising the issue of safety, as users were tempted to forsake avgas for motor fuel. Sweden quoted the requirement for access to remote communities, and the need for affordability in flying to foster currency and therefore safety. The EC, however, brusquely dismissed every request, and failed even to consider those from Denmark and Poland at all. (min fetstil)
Ja, det där med att Sverige är det enda landet som erbjuder oblyad flygbensin och att all dylik forskning förmodligen upphör med detta beslutet är ju jättebra för miljön! Verkligen! Och att ännu fler drar till icke-EU-stater för att fixa sin flygutbildning är ju perfekt! Jag menar, kan vi skatta ihjäl en liten industri så ska vi såklart göra det! Bara för sakens skull också.

Man får ju hoppas att regeringen sätter sig på tvären och ger EU fingret. Men vågar man hoppas på det? Den som lever får se. Personligen tänker jag nog slutföra min flygutbildning illa kvickt, medans man fortfarande har råd..

Lite mer info:

Labels: , ,

Intrikat IT blir bara Intrikat

Det är ju nytt år, och nya tag. Så idag blir Intrikat IT bara Intrikat och kommer behandla lite vadsom som är intressant (och förmodligen gör undertecknad förbannad). Bloggen blev också konverterad till nya blogger, vilket verkar lovande.

Labels: