2006-07-27

Rädsla och teknikfientlighet

IDG har en artikel om att EU-kommissionen ska
undersöka farorna med barns användande av mobiltelefoner
(!).

"Farorna" är tydligen främst mobbing och trakasserier och risken att bli blåst av oseriösa företag. För att råda bot på detta vill kommissionen se någon form av självreglering hos operatörerna, men kan även tänka sig hård(are) lagstiftning på området.

Först kan vi ju börja med att konstatera att mobbing och trakasserier inte är nya företeelser som har kommit med mobiltelefoner och internet. De har alltid förekommit, oavsett vilket kommunikationsmedel man använt.

Lagförslagen om "grooming" lät ungefär likadant. Man vill övervaka, begränsa, förhindra. I värsta fall kommer någon lag som reglerar vilka tjänster som, tja, säg ungdomar under 16 kan utnyttja obehindrat. Censur, övervakning och slutligen drabbas bara kidsen. Och trakasserierna kommer att fortsätta, hur mycket man än censurerar och förbjuder. För barn mobbar andra barn. IRL såväl som på internet och via mobiler. Och det är inte mot mobiloperatörer och lunarstorm det krävs åtgärder. Det är mot mobbarna.

IT-miljonär utmanar MPAA


Wired (och i Sverige DN) skriver om IT-miljonären Shawn Hogan som MPAA stämt för att han, enligt dem, laddat ner filmen "Meet the Fockers" via bittorrent.

Hogan nekar till anklagelserna och uppger att han äger filmen på DVD och att han gärna går till domstol mot MPAA och är beredd att ta fighten, kosta vad det kosta vill.
Though he expects to incur more than $100,000 in legal fees, he thinks it’s a small price to pay to challenge the MPAA’s tactics. “They’re completely abusing the system,” Hogan says. “I would spend well into the millions on this.”
Har MPAA äntligen lyckats stämma någon med både kunskap och pengar som verkligen kan ta fighten mot dem? Lite variation på stämningsfronten. På tiden. Tonårsfamiljer och pensionärer var ju kul ett tag, men blir snabbt tråkigt och tragiskt.

Och dålig filmsmak eller inte..man kan inte låta bli att tycka om Shawn. Det kommer nog att bli riktigt, riktigt intressant.

2006-07-24

It's time to intervene



Ladonia, gå med på kraven eller förbered er på en storskalig (nåja) invasion!

Se också Copyriot

2006-07-18

Grodkokning, Blair och Bodström

Sådär ja. Tillfälligt återfall av bloggsjukan efter ett litet sommarlov. Ursäkta mitt frånvarande, har haft mycket jobb och fritid för mig. Ska bättra mig om en två veckor.

Ulrika Kärnborg skriver tänkvärt i DN om det här med grodkokning (ni vet, om man ska koka en groda ska man gradvis hetta upp vattnet och inte slänga i grodan kokande för då ska den tydligen inte haja läget förrens det är för sent. Eventuella grodkokare släng en kommentar, har alltid velat veta om det är sant), Blair och Bodström.

Även Blair följer ju liksom Bodström med flera den här hårdaretagism-trenden och för oss sakta men säkert åt helt fel håll, enligt oss integritetsivrare i alla fall. Grodkokning.