2006-06-30

Nästa steg - jaga bloggare

Senaste fenomenet som svenska rättsväsendet nu tänker prioritera gällande upphovsrättsbrott på nätet är om man får tro Sveriges Radio upphovsbrott den olagliga spridning av upphovsrättsskyddade bilder på bloggar.

Nej jag skämtar inte. Bilder. På bloggar. Överåklagare Sven-Erik Ahlhem tror att detta bli nästa steg efter att ha jagat film- och musikspridare.. Anders Ahlqvist på Rikskriminalpolisen konstaterar att det är väldigt enkelt att ägna sig åt denna hemska verksamhet (att kopiera bilder) och att det är säkert många som inte är medvetna om att upphovsrättsintrång sker. Någon anonym röst menar att folk struntar i vilket.

Jag tror att i 99,9% av fallen så är det tämligen fair use det handlar om, speciellt i bloggvärlden. Mina (högst amatörmässiga) montage som ibland dyker upp på bloggen kan man säkert få till upphovsrättsbrott, men jag hävdar mina konstnärliga moraliska rättigheter här.

Någon borde ställa Ahlhem mot väggen och fråga honom hur han egentligen prioriterar. Artikeln konstaterar ju att inga mäktiga organisationer ligger bakom dessa upphovsrättsinnehavare, och USA flåsar inte Ahlhem i nacken den här gången, och alla är väl överens om att detta INTE är ett allvarligt brott. Varför ska det då prioriteras och ses som ett nästa logiska steg efter att jaga andra sorters fildelare?

2006-06-29

Småhål i "The Great Firewall of China"?

Fick en intressant länk precis (tack Linus!) som påstår att The Great Firewall of China är lite småtrasigt byggd på sina ställen. Tydligen fungerar den genom att skicka RST-paket i båda riktningarna om något oönskat upptäcks, och ignorerar man bara just de paketen så ska det tydligen gå bra att komma åt sidor som inte är regimvänliga.

Har inte tid att gräva så mycket ikväll, men det låter häftigt. Kanske är dags att dra igång en kampanj om att vänligt sinnade ISP:er ska droppa alla RST ifrån kina? :)

2006-06-27

Fingeravtryck krävs för inrikesflyg

Sydsvenskan rapporterar att SAS nu ska införa fingeravtryckskontroll på inrikesflyget (är detta en del i "det nya inrikesflyget"?), för att liksom vara säkra på att det är samma människa som checkar bagaget som går ombord på flygplanet.

Inrikesflyget, inte utrikes. Inte USA-flighten. Nej, mellan typ..Sturup och Arlanda. Nu är det inte jättehemskt egentligen. Fingeravtrycken ska tydligen raderas igen efter att du stigit ombord (eller det är i alla fall vad jag kan utläsa av artiklen) och jag antar att de inför det här för att underlätta för sig. Fingeravtryck kan lämnas, sparas och så vidare hyfsat automatiskt. Och det var ganska bökigt i gaten nu när jag flög till Stockholm senast och råkade checka in bagaget. Då fick man stå i den långa kön och låta gatepersonalen kika på mitt ID, tack vare luftfartsstyrelsens nya bestämmelser.

Nej, i sig är det här inte jätteallvarligt. Rent praktiskt kanske det gör resandet smidigare. Men det är lik förbannat ytterligare ett steg mot ytterligare registrering och övervakning.. Och frågan är om man inte hellre står två minuter i gaten extra.

Jag fortsätter mot mitt flygcertifikat i alla fall, så kan man flyga lite hur man vill utan att ens legitimera sig.

2006-06-20

Vad i he..?

NU JÄVLAR! Nu lär väl ändå huvuden rulla!?

SVT publicerar nu dokument som mer än tydligt visar att MPA utövat påtryckningar mot vår kära regering och att vår kära regering faktiskt lovat MPA att ta i med hårdhandskarna mot The Pirate Bay. SVT rapporterar också på kvällen att USA har hotat med handelssanktioner inom ramen för WTO om Sverige inte tog ner TPB.

Dan Eliasson har alltså lovat MPA att ta tag i det hela, och beklagar till MPA att det i Sverige inte är möjligt för ministrar att påverka enskillda fall, men att de gör så gott de kan ändå och håller ett vakande öga på polisen så de sköter sig.

Så. Statssekreterare Eliasson är precis så inblandad som SVT rapporterade några dagar efter razzian mot TPB. Något huvud borde rulla!

Men vad som är nästan ännu mer intressant är ju PM:et SVT också publicerar som Roswall författade i november förra året. I det kostaterar han följande:
Verksamheten på The Pirate Bay's hemsida omfattas av straffansvar för medhjälp till andras brottslighet. Detta medför att utredningsarbetet blir betydligt mycket svårare än om det varit fråga om en egen självständig brottslighet.
och
Fildelningen sker utan att det finns något vinstintresse. Mycket talar för att annatn påföljd än böter för upphovsrättsbrott genom fildelning bara kommer att aktualiseras då det finns ett syfte att tjäna pengar på verksamheten. Det kommer i en sådan situation inte att bli möjligt för oss att spåra IP-adresser till seeders, eftersom sekretessbestämmelserna i LEK hindrar operatörerna och tjänsteleverantörerna från att lämna ut abonnentuppgifterna till oss.
Okej..

Roswall gör alltså den där bedömningen i november. Vad är det som gör att han ett par månader senare anser sig ha nog på fötterna för att genomföra ett tillslag av den storleken för misstanke om medhjälp till upphovsrättsbrott?

Funderar på om det är möjligt att de spårat några seedare av ett flertal filmer (och kanske flera seedare) och planerar att försöka döma männen bakom TPB för medhjälp.. Kan tänka att de konspirerade om att även om de inte skulle bli dömda så måste de försöka, och att innan det är klart så lär TPB ändå ha tappat tillräckligt mycket för att inte återhämta sig efteråt. Kan man dessutom behålla servrarna, alternativt förhala utlämnandet lite så hade ju i alla fall verksamheten fått sig en törn..or so they thought.

Framtiden blir intressant. Hovrättsdomen i västeråsfallet, TPB-fallet upp i tingsrätten, valår och aldrig har piraterna haft mer stöd. Det kan väl bara gå på ett håll? Rätt håll!

SVT:s rapportering




Uppdatering: SR har en intervju med Roswall där han bekräftar hot om svartlistning. Sprängstoff var det ja.

2006-06-19

APB får trubbel med rättvisan - i Norge

Nu har även en främmande makt intresserat sig för Antipiratbyråns IP-adressinsamlande. Den här gången är det norska motsvarigheten till sveriges Datainspektionen, Datatilsyntet, som ska granska APB och utreda ifall brott föreligger.

Anledningen är så enkel som att APB samlat in IP-adresser till norrmän i samarbete med advokatfirman Simonsen, som i sin tur är anlitade av MPA och IFPI i vanlig ordning. Tydligen så ligger de stora källorna för spridning av upphovsrättsskyddat material i norge. I alla fall enligt Pontén och APB.

Vi får väl se.

Källa: Computer Sweden

2006-06-18

Mobiltelefoner - snart i svenska flygplan?

Hittade följande goda nyhet på luftfartsstyrelsens hemsida:
PTS, Post- och telestyrelsen har beslutat ge Telenor tillstånd att använda GSM av typen GSM 1800 på svenska flygplan i svenskt luftrum. Det är ett av de första tillstånden som ges i Europa. Genom tillståndet tas det första steget mot användning av mobiltelefoner i flygplan. Men ett flygsäkerhetsgodkännande krävs innan systemet får installeras ombord. Detta ges av EASA, EU:s byrå för flygsäkerhet.

Telenors system bygger på att en inomhussändare placeras i flygplanets kabin, uppger PTS i en pressrelease. Kommunikationen från användarnas telefoner slussas sedan från sändaren via satellit till en mottagare på marken. Därefter går samtalet ut i marknätet. PTS tillstånd till Telenor är förknippat med ett antal tekniska villkor för att säkerställa att annan radioanvändning inte störs.
Nu är det ju inte så att jag inte är kluven till beslutet.. Scenariot fulla turister på charterplan, konstant ringandes och skrålandes är inte jätteattraktivt.

Men förbud är aldrig skoj, och kan man väl komma fram till att 1800MHz med låg effekt (mobiltelefoner brukar inte använda större effekt än vad som krävs, och sitter sändaren i planet så..) inte bråkar med instrumenten så är det ju klart att man ska köra.

(Wikipedia har en del info om hur diverse NavAid-system fungerar: ADF, VOR, GPS)

2006-06-16

Bodströms svar på Linanders fråga

Bodström svarade idagJohan Linanders fråga till honom om vilka åtgärder som planerades för att förhindra att oskyldiga drabbades vid tillslag så som det som drabbade The Pirate Bay.

Hans svar? Det är bra som det är idag. Han konstaterar också att
Tvångsåtgärden ska alltså i fråga om art, styrka, räckvidd och varaktighet stå i rimlig proportion till vad som står att vinna med åtgärden.
och
Lagen innehåller olika slag av rättssäkerhetsgarantier för den som drabbas av beslag. Den viktigaste är rätten att få saken prövad av domstol.
Ja. Rimlig proportion var det ju inte tal om. Och prövas ska det. Vi får väl bara hoppas på att Roswall kommer att sättas åt rejält. Eller ja, dröma kan man ju i alla fall.

2006-06-14

Jakten på fildelare fortsätter

Imorgon ska tydligen polis och åklagare presentera åtgärder för hur jakten på fildelare och andra upphovsrättssyndare ska effektiviseras. Detta trots alla diskussioner om oklara rättslägen och bredbandsskatter.

Regeringen fortsätter alltså trycka på och vill tvinga polis och åklagare att prioritera upphovsrättsbrott, ofta på bekostnad av andra, i mina ögon värre, brott. Nu senast fick ju som bekant barnpornografiutredningar läggas till sidan för att The Pirate Bay skulle gå ner..för att sen komma upp igen ett par dygn senare.

Politikerna börjar ju som bekant svänga lite i frågan. Dock är det någon form av bredbandsskatt som är på tapeten, och detta är ju inte jättehäftigt..

Kompensationsfrågan är ju inget annat än ointressant. Kulturskapare och branchen i allmänhet får anpassa sig eller upphöra att existera. Så enkelt är det. För jag tror och hoppas att det inte blir någon bredbandsskatt. Och blir det så..ja då är det kanske en marginell vinst för fildelare som slipper riskera att jagas i samma utsträckning. Men jag tror inte att någon vill ha ännu en avgift på bredbandet som förmodligen bara kommer att gå till de sjukt sönderspelade artisterna som spelas på radio och MTV och till hollywoods redan djupa fickor.

Det är inte den musiken jag lyssnar på och då är det inte ens rätt enligt IFPI:s argumentation att de ska få någon bredbandsskattersättning av mig.

Vi får se vad som överlämnas imorgon.. Oavsett vad så ser vi inga tecken på att fildelningen minskar i alla fall. Det går inte att stoppa oss. Gilla läget, som man säger.

2006-06-08

Piratbyrån skalperar Bodström

I eftermiddags vann Piratbyrån den auktion som radioprogrammet Lantz i P3 hade där de sålde en lock av Bodströms hår! 10101kr blev slutbudet där bland andra enhet.se snuvades på hårstråna. Pengarna går till radiohjälpen.

Nu ska vi bara jaga ifatt någon Voodoo-präst som kan hjälpa oss med vissa...åtgärder som vi vill ha igenom.

2006-06-07

Fällande dom för fildelande göteborgare

Det blev en fällande dom för den fildelande göteborgaren. Han dömdes mot sitt nekande till 80 dagsböter à 200kr. Tingsrätten trodde inte på att filmen ("Rånarna") kan ha kommit ifrån någon annan i nätverket som den dömde menar var uppkopplat hemma hos sig vid tidpunkten, utan håller det för visst han är den person som vid tidpunkten delade ut filmen med hjälp av Direct Connect.

Det ska bli intressant att se vilka bevis som anfördes mot honom, och om det blir ett överklagande. Ännu mer intressant blir det såklart att se vad hovrätten har att säga om fallet som beviljats prövning. Men mest längtar vi nog efter att The Pirate Bay-razzian ska granskas, att förundersökningen antingen läggs ner eller att det blir en friande dom.

Jag är ganska optimistisk tror jag. Framtiden blir..ja..intressant.

Modchip för Xbox 360?

Nu kanske det är här - ett modchip för Xbox 360. Xbox-scene rapporterar i vilket fall att Devil360-teamet säger sig ha lyckats knäcka boxen och jobbar nu med att färdigställa chippet.

Det låter lite väl bra för att vara sant, men omöjligt är det ju inte. Jag är hoppfull. Chippet ska vara ett "riktigt" chipp som tillåter körning av osignerad kod, precis som chippen för Xbox1, och har alltså inget med dvd-firmware-"hålet" att göra.

Länk: http://www.devil360.com/

2006-06-05

Piratkriget fortsätter



Åter hemma ifrån ett par dagars piratande, demonstrationer och slutligen lite välbehövlig avkoppling i vår hufvudstad ser jag att det av media dubbade "piratkriget" fortsätter. De arga 14-åringarna fortsätter att DDoS:a polisen, regeringen och allt möjligt annat, och tycker förmodligen det är skithäftigt. De kommer ju med i TV!

I vilket fall så har Piratbyrån sagt ifrån. Lägg ner, liksom. Nog för att det var skoj, eller i alla fall intressant, det första dygnet eller två, men nu får det vara nog. Det hjälper inte vår kamp, det här. Det som är bra är möjligtvis att det lär få några klockor att ringa hos de som är ansvariga för driften av hemsidorna i fråga, även om de här attackerna är svåra att motverka.

I kvällspressen går det också hett till. I Expressen har Anders Mildner kommit till den smått fantastiska slutsatsen att TPB med sin kaxiga attityd är skyldiga till att lagarna eventuellt kommer att skärpas ifall TPB frias..

Pär Brumark slår sig för bröstet via realtid.se och menar att han var den som släckte ner The Pirate Bay. Inte Bodström och ingen annan heller. För säkerhets skull så berättar han att om någon frågar polisen så kommer de såklart att förneka allt. Människan är mytoman, gillar att på fyllan hota bloggare, fildelare och andra. Folk som grävt lite skvallrar om att Pär ljuger. Jag tror att vi kommer att få veta sanningen ganska snart. Förresten betalar han inte sina skulder till CSN heller.

Det är samma Pär Brumark som försökte koppla ihop TPB med nazism, barnpornografi och ekonomisk brottslighet i en annan artikel hos realtid för någon månad sedan. Artiklen var fylld av kreativa lögner, halvsanningar och överdrifter. Samma artikel som förresten ligger till grund för Aftonbladets MYCKET fantasifyllda artikel om att knäckebrödsnazisten Carl Lundström skulle ha "byggt upp" The Pirate Bay.. Att Rix|Port80 bidragit till TPB i begynnelsen är allmän kännedom, och det är ingen som riktigt förstår vad VD:ns politiska åsikter har med något alls att göra i sammanhanget.

Och så misstänks tydligen TPB-crewet för olaga dataintrång.. Håkan Roswall säger till DN att material kopplat till TPB hittats på andra datorer som beslagtogs som inte tillhörde TPB. Första frågan som slår mig är vad fasen de har att rota i de datorerna över huvud taget. Vidare så hörde jag att materialet som hittats var helt vanliga torrentfiler..som såklart har KOPPLING till TPB, men något olaga dataintrång har då inte skett.

Den här soppan lär koka vidare ett bra tag till.. Vad som är positivt är att det blivit enormt mycket positiv respons överallt ifrån. Ledarsidor, kolumnister, media i allmänhet har rapporterat nyheterna vi verkligen vill ha. Ämnena vi ville få upp på dagordningen har verkligen flugit upp där. Demonstrationerna i helgen samlade fler människor än någon gissade. En tvärpolitisk samling av ungdomsförbund, partier och Piratbyrån - under samma paroller! Det måste väl vara snudd på unikt?

Och folk i allmänhet är också upprörda. Jätteupprörda. Dels av anledningarna det redan bloggats om, men också angående det här med prioriteringen. Enligt Roswall själv har ju barnporrsmål och annat fått läggas åt sidan för att jaga TPB..

2006-06-03

Piratbukten på väg upp igen

Imorse tittade åter igen piratskeppet ur torrdockan och seglar nu åter igen. Några finjusteringar och lite arbete kvar, men det är på gång.

In your face, MPAA!

Nu ska jag bege mig mot flygplatsen. Hoppas vi ses på Mynttorget klockan 15!

2006-06-01

Mikael Viborg bloggar

Mikael Viborg (alias Judas - det juridiska ombudet) har startat en blogg där han med frätande sarkasm berättar om vad som hände igår, bland annat.

http://mikaelviborg.blogspot.com/

Nu jävlar!

Efter några vaga antydningar släpper SVT bomben: Räden var beställd av USA:s regering på uppdrag av MPAA.

Det här är bara för jävligt. Och hur stort som helst. Bodström kan inte få komma undan med det här. Ministerstyre, ja till och med styre av främmande makt och intresseorganisationer!

Piratbyrån målet?

Nu blommar det! Dagens Industri publicerar följande citat av Henrik Pontén:
"Ja, jag är nöjd med att polisen har börjat arbeta med den här typen av ärenden. Samtidigt har ju vi på Antipiratbyrån i första hand agerat gentemot den upphovsrättsfientliga organisationen Piratbyrån, som ligger bakom sajten. The Pirate Bay är mer i botten på kedjan, även om den skada som sajten har orsakat är mycket omfattande."
VA?!

Man får ju hoppas för Ponténs skull att han är felciterad. I första hand agerat mot Piratbyrån? TPB i botten på kedjan? Skulle Piratbyrån vara högre upp i "kedjan" då? Tror APB verkligen att Piratbyrån är inblandade i den s.k. warez-scenen? Misstänks Piratbyrån för upphovsrättsbrott?

Det här blir galnare och galnare. Man vill tysta motståndarna som man tycker är för kaxiga. Försöker stävja den röst som vuxit sig stark och blivit en auktoritet i debatten. Detta är ett rättsligt övertramp av stora mått! Som tur är har media reagerat rejält den här gången. Men jag hoppas att alla fortsätter att föra ett jävla liv om det här. De ansvariga måste ställas till svars!

(Länk till di.se)

Mystiken tätnar

Jag är uppriktigt sagt förvirrad. Nu läser jag i IDG att Gottfrid på PRQ nekades offentlig försvarare av polisen vid förhöret, och satt därför tyst (eller ja, jag hörde att han erkände palmemordet, förklarade hur bittorrent fungerade och var tyst efter det).

Anledningen? Han riskerar enligt poliserna inte fängelse. Sug på den en stund. De riskerar inte fängelse, de som polisen tog in för förhör igår. Inte för att jag trodde att Mikael Viborg ("det juridiska ombudet") riskerade något, han är inte ens inblandad i driften av TPB, men..jaha?

Om nu ingen av de förhörda riskerar fängelse enligt polisen, ja hur i hela friden motiverar de då gårdagens razzia? Och DNA-testningen? Och inklampningen i en säkerhetsklassat serverrum hos BGC? Och beslaget av 200 datorer hos PRQ? (200! Det är helt sjuka siffror! Många företag och privatpersoner drabbade, som är HELT oskyldiga. Rättsskandal!)

Man får ju hoppas att någon gjort en anka och att allt inte står rätt till, för det här blir ju bara mer galet ju längre tiden går. Jag försöker få tag i de som blev förhörda igår för att bekräfta.. Stay tuned.

Förresten så verkar det som en demonstration är på planeringsstadiet i Stockholm rörande det här. Kanske kan vara schysst. Typ kanalisera "folkets vrede".