2006-05-31

TPB-razzian - det ligger ett par hundar begravna

Det är väl inte många som missat vad som hände i eftermiddags? Polisen slog på stort och utförde en razzia mot The Pirate Bay. Men polisens agerande under dagen förtjänar att nämnas och sammanfattas. Detta luktar skandal av stora mått.

Först och främst så är hela tillslaget ogrundat från början - det finns inget olagligt material på TPB:s burkar. En bittorrent-tracker är inte olaglig, men det är nog de flesta överens om.

Jag är väldigt intresserad av hur åklagare Håkan Roswall motiverar det hela. Jag vägrar tro att det är en slump att tillslaget kommer bara några veckor efter att samma åklagare Roswall försökt stänga ner Kavkazcenter som låg i PRQ:s serverhall. Kavkazcenter kom upp på nätet igen efter ett par dagar, och det är klart att Roswall blir förbannad.

Okej, Roswall är förbannad på PRQ. Då kan man ju hitta något sätt att hämnas på allvar. Typ beslagta SAMTLIGA datorer i PRQ:s serverhall, göra husrannsakan hemma hos ägare (och deras juridiska ombud) samt hämta in tre pers (varav en inte har något med TPB att göra) på förhör, samt avsluta med att ta DNA-prov, vilket tack vare Bodström nu är möjligt gällande alla brott som kan ge fängelse. Man måste bara hitta en anledning också. Typ en polisanmälan ifrån Antipiratbyrån mot TPB.

Nog för att det är jackpot för APB att ha släckt ner ett par bittorrenttrackers (nej, TPB var inte den enda som stod i racken), ett par meningsmotståndare (Piratbyrån stod också där) och så vidare.. Men det borde ju svida ganska mycket i ögonen på folk när en hel ISP monteras ner på grund av ett par burkar i hallen (som inte ens var samma hall där TPB stod). Ett antal privatpersoner och företag fick alltså sina servrar beslagtagna och de har verkligen inget med TPB:s verksamhet att göra.

Imorgon lär väl någon förhoppningsvis få fram lite papper ifrån myndigheterna där det står lite närmare vad som var målet. Husrannsakningsordern heter C9-17-155-06 i alla fall. Det kommer också att JO-anmälas friskt, och sveriges samlade fildelares vrede lär märkas.

--
Uppdatering: Håkan Roswall har ett par fildelningsmål bakom sig, det kanske ska sägas. Senast jag hörde av honom var när han konstaterade att en lagändring skulle krävas för att jaga enstaka fildelare, efter att Svea hovrätt nekat prövning i "sollentunamålet".

Han har alltså många anledningar att vara sur och frustrerad, den där Roswall.

--
Uppdatering 2:
-!- Topic for #thepiratebay.org: site will be up shortly, more info will follow.

TPB återvänder, nu i ett land inte lika nära dig..

2006-05-30

Utlämning av passagerardata olaglig

Avtalet mellan EU och USA om att lämna ut uppgifter om flygpassagerare är olagligt, det avgjorde EG-domstolen idag. Information som namn, adress, hur biljetten betalats och även om man önskar extra benutrymme, om man är vegetarian med mera lämnas just nu ut till USA. Detta kommer alltså förmodligen som det ser ut nu att upphöra den 30:e september i år, även om USA tror att en kompromiss kan nås innan dess.

Bodström är förbannad och är övertygad om att detta är resultatet om en prestigekamp inom EU, och inte alls handlar om integritet. Tja, vad kan man säga? Om det är en prestigekamp och de som tror på integritet vinner så välkomnar i alla fall jag den utvecklingen.

2006-05-29

Hur mycket info om dig finns i din flygbiljett?

The Guardian har (hade, inte sett den förrens idag) ett intressant reportage om hur lätt det var att lyfta ganska mycket (okej, väldigt mycket) information om en en flygresenär genom att endast använda ett upphittat boardingcard, och fortsätta därifrån.

Nu ska kanske flygbolaget i fråga lastas för just den incidenten men det är ändå en påminnelse om att hur lite det krävs för att verkligen kolla upp allt om någon. Och det är inte så att man tänker att all den informationen skulle gå att få fram genom en liten papperslapp det är tänkt att man ska slänga ifrån sig när man är klar med vad det nu var tänkt den skulle användas till.

Jag gillar ny teknik och jag tycker om när saker blir smidigare för mig. Men hur mycket information är det rimligt att det ska lagras i våra boardingcards, bussbiljetter och idkort? Personlig integritet väger nog lite väl lätt i avvägningen mellan säkerhet och flexibilitet ibland.

Fildelningsförvirring

Efter Miljöpartiets valkongress i helgen så verkar det råda total förvirring i såväl media som bloggvärlden. Vad vill (mp)?

Klart är att även om det kanske var tänkt att de ville få med någon form av legalisering av "fildelning" i valmanifestet så förminskades det till följande:
Nedladdning av exempelvis musik och filmer för privatbruk ska vara tillåtet, men musikerna måste få kompensation
Som kompensation är (mp) inte främmande för någon sorts "bredbandsskatt" där ISP:erna ska ersätta "upphovsmännen", något i stil med kasettavgiften, alltså.

Men personligen hoppas jag att ingen ger sin röst till (mp) om de så skulle vända tvärt och vilja avkriminalisera fildelningen på allvar.. Ett parti där företrädarna tror på kristallterapi, homeopati och örtmedicin som en ersättning till vetenskapligt baserad sjukvård och som fortfarande odlar myten om "elöverkänslighet" förtjänar i alla fall inte min röst. Är piratkopiering det enda man tar hänsyn till vad gäller politik så kan man lägga sin röst på Piratpartiet.

Flygande bilar



Snublade över en länk till Terrafugia, som håller på att utveckla en flygande bil. Jag vill ha en.

Limmad Xbox

Team Xecuter (som gör kanske lite dyra men ack vad fina modchips till Xbox) släppte en ganska roande bild ifrån insidan av en Xbox 360. Den finns att beskåda på team-xecuter.com (sorry, ingen permalink).

Tydligen så har Microsoft börjat sätta lim över kretsarna så att ingen ska löda på dem. Inte för att det hindrar någon, men det är ju ganska irriterande. Ungefär som när de byggde om moderkortet i Xbox1 i och med Xbox 1.6.

IDG överdramatiserade som vanligt och skrev om att epoxyn skulle "stoppa chippning", men dels så lär det inte stoppa något alls, bara göra det lite jobbigare. Och sen är det ju bara chippning av dvdspelaren i 360:n, inte själva konsollen. Modden i det här fallet var bara tänkt att kunna köra dubbla firmware för att enkelt skifta mellan modifierad och icke-modifierad firmware.

Nåja, nu ska jag iväg på IT-bjudlunch. På återseende.

2006-05-28

Helg-nyheter

Jaha. Här tar man helgen relativt fri från datorer till förmån för flyglektioner, fest och flickvänsumgänge och lallar tillbaks till RSS-läsaren på söndagkvällen i tron om att det ändå inte kan ha hänt så mycket intressant, det har ju ändå varit helg, liksom.

Fel.

Det första man ser är att EU nu tydligen vill införa en skatt på SMS- och epostmeddelanden. Sug på den, ni! Rasmus Fleisher hann före med en skarp analys av det hela.

Det är såklart ren och skär galenskap. Förutom att man kan ha en hel del att invända på beskattning av ren datakommunikation så luktar det väldigt illa om man endast ser det utifrån en ren teknisk synvinkel. För SMS kan ju vara lätta att räkna, det är bara att fråga operatörerna så får man ju en ganska bra bild av hur det ser ut. Men epost, då?

Om vi börjar med att definera epost som elektroniska meddelanden som överförs genom att använda SMTP-protokollet, för att slippa räkna in andra sätt att kommunicera med varandra. Hur gör vi nu då? Varenda dator på nätet är ju fullt kapabel att kommunicera på port 25 (ja, även om internetoperatören nu spärrar port 25 så kan man komma förbi det ganska lätt). Och om vi nu inte ska utöka datalagringslagarna till att lagra ALL data som skickas genom din internet-slang, avkräva dig samtliga av dina krypteringsnycklar som används för datakommunikation (du kan ju köra SMTP över SSL, krypterat och fint) och tillsätta en myndighet som håller koll på dina ettor och nollor så finns det ju ingen chans i världen att det här kommer att fungera.

Och ska de nu införa allt det där så lär väl kostnaderna gå jämnt ut. För att inte tala om integritetsfrågorna..brr..

Lite gladare nyheter kommer ifrån Amnesty som slängt igång sin kampanj irrepressible.info. Inte för att länderna som kampanjen riktar sig emot skulle ha några problem att filtrera bort det här också, men det är ju schysst att någon uppmärksammar frågan.

Och så har Microsoft med den vanliga "vi kan själv, och SKA själv"-mentaliteten snickrat ihop ännu ett (stängt) mediaformat, den här gången WMP (Windows Media Photo) som är tänkt att ersätta JPEG. Det är fullt möjligt att de har uppfunnit algoritmer som är bättre än alla nuvarande existerande, men uppriktigt sagt skiter jag i vilket om det bara resulterar i ännu ett stängt patenterat format som bara windowsanvändare kan använda utan problem (tänk WMV och Linuxinstallation)..

2006-05-25

Befäst biograf

I DN skriver Johan Croneman om åtgärderna filmbolagen vidtar för att förhindra att någon tjyvfilmar inne på biografen.

Jag hade faktiskt ingen aning om att det var så kissnödigt jättehårt på förhandsvisningar i Sverige. Och om nu någon filmar och det når nätet i en hemsk CAM-version..ja då är det ändå inte så många som plågar sig igenom filmen. Upplevelsen förstörs lite av vinglande kameror, folk som reser sig och så vidare. De som inte har laddat ner en biofilmad film ifrån nätet har kanske köpt en DVD i asien, och vet troligen vad jag menar ändå. :)

Anyhow..jag hoppas att filmbolagen liksom inser att antalet biografbesökare minskar på grund av att man kan få en nästan lika bra upplevelse hemma i soffan framför hemmabion, och då slipper man irriterande fjortisar och godisprassel också. Sen är det en kostnadsfråga också. Det är inte många filmer om året det känns värt att lägga närmare eller över hundringen på att se EN gång, oavsett hur mycket THX och fotbollsplansstor duk biografen har. Men detta är självklarheter, antar jag.

2006-05-24

Bahnhof inför integritetsmärkning

Bahnhof har infört en integritetsmärkning för ISP:er. De som vill kunna ansluta sig till initiativet måste uppfylla och följa fem regler:

  • 1. Aldrig stänga av en hemsida, ta bort eller ändra information så länge innehållet inte strider mot svensk lag.

  • 2. Aldrig lämna ut information om kunder till tredje part.

  • 3. Aldrig vidta andra åtgärder för övervakning eller informationslagring än vad som krävs av svensk lag.

  • 4. Värna kundens lagstadgade rätt till sina åsikter och rätten att uttrycka dem offentligt - även på Internet.

  • 5. Endast lämna ut kunduppgifter på officiell begäran av polis eller åklagare, och då endast om operatören enligt lag är skyldig att lämna ut dessa.


Hatten av för Bahnhof, igen. Keep up the good work.

(Läs mer+Intervju av Jon Karlung)

PUL mjukas upp

Nästa år ska tydligen Personuppgiftslagen (PUL) mjukas upp en hel del. Personuppgifter i löpande text ska vara tillåtet, så länge den personliga integriteten inte kränks. Vidare ska överträdelser inte vara straffbara så länge de ej begås med uppsåt eller grov oaktsamhet.

Kan ju bli intressant. Med endast IDG som källa så ber jag att kanske få återkomma senare, men nog är det välkommet alltid.

2006-05-23

Dagens (pirat)nyheter

Kvällens skörd i rss-läsaren och irc-klienten bjöd på en del intessant läsning..

Först ut så har BSA:s årliga studie av svensk mjukvarupiratkopering kommit fram till att svensk piratkopering kostar 2.5 miljarder kronor. Det är ju en intressant siffra, och som vanligt sätts det likhetstecken mellan piratkopia och förlorad inkomst.. Sanningen ligger nog närmare den att den dagen då det blir för jobbigt att piratkopiera (en dag som jag knappast tror kommer) så lär väl alla som inte vill betala ändå gått över till fria alternativ. Och då kan vi börja prata om nedgång för mjukvaruföretagen om de inte anpassat sig.

Kanske.

Computer Sweden gav ett gott skratt när de rapporterade att det var "Svenska Piratbyrån" som anmält den för olaglig fildelning åtalade 25-årige göteborgaren. Mycket ska man höra. :)

Och så vill Grön Ungdom att moderpartiet ska prioritera frågan om legal fildelning (eller kanske bara nerladdning?) och speciellt försöka putta på sossarna i en eventuell framtida regeringsförhandling. Jovisst. Det lär ju väga hårt.

Men det är inte bara miljöpartiet som har unga fildelningsradikaler. Sossarna har minsann också pirater i leden. Inte så konstigt, egentligen. SSU, likt resten av samhället, fildelar de också. Men att blogga om det offentligt är så vitt jag vet något nytt för sossarna.

Och så måste jag bara berätta om artiklen som jag läste förra veckan på CNN. Jag trodde någon annan skulle nappa, men det var kanske ett lite väl känsligt ämne.

Hubertus Strughold, en av de tyska vetenskapsmännen som importerades till USA (precis som så många andra, bland annat Wernher von Braun, genom Operation Paperclip) och började syssla med rymdfart istället för att experimentera på fångar i Dachau. Nu ska han strykas ur "International Space Hall of Fame", sådär ganska många år efteråt.

Nu håller jag med om att den där Strughold är en tveksam typ som borde ställas till svars för sina eventuella handlingar, men hans bidrag till vetenskapen ska väl inte ignoreras och raderas ur historieböckerna bara därför?

2006-05-22

25-åring inför rätta i Göteborg

Idag inleddes rättegången mot en 25-årig Göteborgare som åtalas för att ha delat med sig av filmen Rånarna via direct connect-klienten DC++. 25-åringen bestrider inte att filmen kunnat ladda ner ifrån hans IP-adress, men menar att det måste vara någon av hans kompisar som spridit filmen, då de brukar träffas hemma hos honom för diverse nätverksspel. Att han i förhör för två år sedan uppgett att han "inte trodde det var olagligt" förklarar han med att polisen inte ställde rätt frågor. Åtalet gäller filmen Rånarna, och den filmen vill han inte kännas vid att han haft på sin dator.

25-åringen skötte sitt eget försvar efter att ha entledigat sin advokat eftersom han "inte var speciellt intresserad och ganska dyr".

Polisen har inte gjort någon husrannsakan och inte gått igenom hans dator. Bevisningen verkar grunda sig på lite skärmdumpar och loggade IP-adresser ifrån Antipiratbyrån i vanlig ordning. Man får ju hoppas att det blir en friande dom, men det är väl tyvärr långt ifrån säkert. Speciellt om man läser vilken spetskompetens det verkar ha funnits i rätten...

- Inte för att jag vet vad en router är, sade rättens ordförande rådman Staffan Rydholm.

Då fnissade tonårsflickorna i skolklassen på åhörarbänken ljudligt.


(Läs mer.. Expressen, TV4, Aftonbladet)

Hårddiskar i fara för kasettavgifter

Piratbyrån (med flera) rapporterar att organisationen Bus (Bildkonst Upphovsrätt i Sverige) vill utvidga kasettersättningen till att gälla även hårddiskar, skrivare och scanners.

Kom igen nu, det här börjar bli lite väl verklighetsfrånvänt..till och med för antipirater och upphovsrättsivrare..

2006-05-19

Lättsam statistik

Donny's blog har ett hysteriskt roligt inlägg rörande RIAA:s uppgifter angående hur mycket piratkopiering kostar "branchen".

Bert säljer sitt skivbolag - skyller på fildelning


Bert Karlsson säljer sitt skivbolag Mariann Grammofon. Anledningen uppges vara den illegala nerladdningen.

- Det är förödande att Sverige främjar brottslighet. Det går inte längre att driva ett svenskt skivbolag, därför lämnar jag nu över det ekonomiska ansvaret, säger en förgrymmad Bert, och får medhåll ifrån Linda Bengtzing (hon med hitlerremixen) som tydligen är väldigt arg på folk som laddar ner utan att betala för sig (eller var det för att folk inte ens laddar ner hennes musik och än mindre köper den i någon större utsträckning? Att den ligger högt en vecka efter schlagerpartajjen räknas inte.)

Om Bert med "brottslighet" menar fildelning har jag svårt att se hur Sverige (om han menar staten) skulle främja den. Det är klart att en så schysst grej som fildelning sprider sig bra på egen hand, men nog har Bodström med flera gjort vad de kan för att i alla fall göra ett gott försök att stoppa oss? Eller?

Fildelningen ökar

Föga förvånande fortsätter (den olagliga) fildelningen att sprida sig i landet. I åldrarna 18-75 fildelar numera 9% av befolkningen, och eftersom ungdomar under 18 kan det här med IT så blir den sammanlagda siffran ungefär en miljon svenska fildelare, enligt World Internet Institute (eller är det Internet World Institute, IDG?).

Detta trots diverse "lagliga alternativ" som inte speciellt många i sammanhanget bryr sig om.

(Via IDG)

2006-05-18

Apple surnar till

Apple har surnat till och stängt källkoden för Intelversionen av Darwin. Anledningen är tydligen att diverse hackare lyckats få OSX att köra på hårdvara som inte är Apples egen hårdvara.

Förstår inte vad allt liv är om, egentligen. Är det verkligen så farligt att andra än Macanvändare vill köra OSX?

(Via IDG)

Lag mot 'grooming' närmar sig

Diverse media rapporterade för ett par veckor sedan om att snart så kanske en ny lag om 'grooming' skulle kunna bli verklighet, och nu verkar det dra närmare igen. Grooming ska tydligen betyda att man "förbereder ett övergrepp", eller så. Detta sker tydligen i stor omfattning (jag har läst tidningsrubrikerna, men inte haft lunarstormkonto på ett par år, så det stämmer säkert.)

Intressant är att Moderaterna redan lagt förslaget, men sossarna var med och avslog den motionen. Och nu har man plankat förslaget och pratar engagerat om hur viktigt det är att stävja ens försök att ta kontakt med barn på internets i uppenbart dunkla syften.

Nej, vi straffar redan sådana här handlingar. Föräldrar får väl hålla koll på sina ungar så de inte springer och träffar "fula gubbar eller gummor". Och skulle nu något ändå hända så har vi lagar för det där också.

För går en sån här lag igenom så kan två saker hända. Antingen så blir den helt verkningslös eftersom det inte går att bevisa ett dugg, eller så lär allt bli väldigt..ja jag vet inte.

Hur i hela friden man ska dra gränserna om det här? Och hur ska man bevisa det? För Bodström lär ju det vara en enkel fråga. Det är ju bara att utöka datalagringsförslaget lite till så att han får spara chattsessioner. Det handlar ju om våra barn, eller hur det nu kan låta.

Annars skulle väl Antipiratbyrån skulle säkert bli glada ifall t.ex. skärmdumpar kunde anföras som bevisning i sådana här fall. Barnen lär väl inte heller ha någon anledning att ljuga, så får vi gå efter tingsrättens bedömning i västeråsfallet så borde ju skärmdump räcka som bevisning..eller?

(Via Techne)

Buggningslagen bordläggs i ett år


SR publicerar en intervju med Bodström där han är förgrymmad över centerns, miljöpartiets, vänsterns och kristdemokraternas fräckhet att vilja bordlägga den något svårsvalda buggningslagen.

Vad de partierna är kritiska mot är främst att den som övervakas inte skulle få reda på det i efterhand, och om de nu lyckas få in en ändring så är det ju alltid något. Men jag är fortfarande inte alls bekväm med allt det här. Och vi vet väl fortfarande inte riktigt vad som händer med alla andra hemska förslag som Bodström med vänner jobbat hårt med senaste tiden?

Men vad som irriterar mig mest av allt är retoriken som används. Nu nämnde Bodström inte terrorism den här gången, för terrorism är SÄPO:s bord och SÄPO avlyssnar redan telefoner, öppnar brev och buggar i hemlighet. Istället anförs hemskheter såsom 17-18-åringar som köper narkotika, samt "de som utnyttjas på bordeller". Och det är ju fina känsloargument, för knark och prostitution brukar ju röra upp rejält med känslor hos folk..

2006-05-17

Ökad kontroll av flygresenärer diskuteras

Imorgon kväll ska riksdagen diskutera ett förslag som innebär att polisen kan få tillgång till information om vilka resenärer som ska flyga med ett visst flyg, direkt när incheckningen är genomförd. Allt i terrorismbekämpningens namn, som vanligt när det gäller övervakning och andra inskränkningar av ens integritet.

Detta kommer precis efter att man börjat kräva ID-handlingar även för inrikesresor med flyg.

Amnesty är kritiskt och menar att detta kommer att leda till att det blir ännu svårare för asylsökande att ens ta sig hit. Men detta har socialdemokraten Yilmaz Kerimo mycket lite förståelse för.

– Man ska ha resehandlingar när man reser till ett annat land. Har man inte det, då är det något annat fel, säger den socialdemokratiska riksdagsledamoten Yilmaz Kerimo.

2006-05-16

Sun går hela vägen...eller?

IDG skriver att SUN nu ska konvertera all sin mjukvara till Open Source. Har önskningarna efter alla dessa år gått i uppfyllelse? Kommer Java att bli helt öppet?

Mja, så här goda nyheter har jag dessvärre läst förr. Men någon gång borde det ju hända. Och med OpenSolaris friskt i minnet, samt några andra positiva röster än IDG, så tillåter jag mig att fortsätta vara hoppfull. I vilket fall är det redan klart att SUN ändrar licens för sin JRE så att det ska bli lättare att inkludera i linuxdistributioner.

Creative vs Apple



Creative försöker sätta dit Apple för patentintrång. Creative har ett patent som heter "Automatic Hierarchical Categorization of Music by Metadata", vilket betyder att de gör anspråk på att ha uppfunnit automatisk kategorisering av musikfiler baserat på hur de är taggade. Eller ja, i vilket fall så fick de patent på det i augusti förra året, och har sedan dess flaggat för att de planerar använda det mot Apple. Nu hände det, alltså.

Creative vill försöka stoppa försäljningen av Apples IPod i USA och kräver dessutom skadestånd. Det är så löjligt så det finns inte..

$100 rabatt vid uppvisad piratkopia

IDG rapporterar att Microsoft satsar på en helt ny strategi för att kränga Windows-kopior, nämligen att ge inte mindre än 100 dollar rabatt på Windows XP om du byter ut din piratkopierade kopia med en o-piratad. Komiskt, helt klart. Personligen känner jag inte många som, i alla fall frivilligt, köpt Windows.

Men för Microsoft är det ju Win-Win.. Kan de lyckas lura till sig några privatpersoner att köpa Windows så är det pengar rakt ner i fickan för dem. Och går det inte...tja.. De stora pengarna görs väl fortfarande på OEM-försäljningar.

2006-05-15

Xbox 360 ännu lite mer knäckt



Xbox-Scene rapporterar om det senaste firmware-hacket för Xbox 360 som nu gör det möjligt att köra "backupade" spel till 360:n. Det är tyvärr inte möjligt att köra hemkompilerad programvara, men sakta men säkert kommer xbox-hackarna att nå dit, och då kommer jag att köpa en 360.

För ärligt talat, Xboxen hade inte varit så populär som den är om det inte gått att köra egna dashboards, mediaspelare och annat hemgjort.

Hatten av för dataknäckarna i världen. Igen. :)

Norge goes Gripen?



Sydsvenskan rapporterar att Norge funderar på att bryta med USA och dumpa planerna på att köpa in Lockheeds F-35 Joint Strike Fighter, som skulle ersätta Norges F-16-flotta. Tänkbara utmanare till JSF är Eurofighter Typhoon, Dassault Rafale och *trumvirvel* SAAB JAS 39 Gripen.

Och det är inte bara Norge som står och väger. Danmark med flera europeiska länder sitter också och funderar och väljer mellan JSF, Eurofighter och Gripen. Och nog är JSF det häftigaste planet, med möjligheter för V/STOL, stealth-teknologi och annat gull-fluff, men det kostar därefter också. Gripen kostar väl lite mindre än hälften.

Samarbetet mellan USA och britterna, som är huvudpartnern, har inte heller varit helt smärtfritt. Britterna vill ha källkoden för mojängerna som sitter i F-35:ans elektronik. Det är ganska förståligt. Britterna (och alla andra som köper planet) vill nog inte gärna att om nu jänkarna skulle bli rastlösa och invadera europa igen så ska inte amerikanerna gärna ha bakdörrar installerade och klara i planen..eller något.

Mer realistiskt, så handlar det en nog hel del om förmågan att själv underhålla och uppgradera mjukvaran. Precis som Open Source i övrigt, alltså.

Och ah, om finnarna fortsätter att flyga som de gör så kanske vi kan kränga ett par Gripen till dem också. ;-)

2006-05-14

Rymdsnappat


Söndagar brukar ju vara ganska lugna dagar, sett till nyhetsflöde i alla fall. Men några läsvärda saker fick jag upp ögonen för, samt lite gammalt som förtjänar att omnämnas.

Det skrivs mycket om rymdfart och rymdturism just nu. Virgin Galactic (bland andra) vill satsa på mindre rymdfärder för rika människor i Kiruna, bland annat.

I USA rullade NASA i fredags in Discovery för att foga ihop skytteln med bränsletank och raketer inför den planerade uppskjutningen i juli (om det nu inte blir ÄNNU mer försenat..) Kan NASA bara få ordning på problemen så kanske vi får se Christer Fuglesang i rymden nästa år, på STS-116. Förutsatt att STS-121 lyfter i juli utan problem så kanske NASA får upp STS-115 innan årets slut. Men det är väl att hoppas lite för mycket...

Samtidigt verkar NASA även köra samma trick som man gjorde med Ryssland för ett antal år sedan, nämligen använda rymdprogrammet för att få igång samarbeten och stärka diplomatiska relationer. Den här gången med Kina och Indien. Inte så konstigt, med tanke på att Kina relativt nyligen blivit det tredje landet att på egen hand få upp en människa i rymden. Inden satsar också hårt på att nå månen, så framtiden verkar onekligen intressant på den fronten.

Och på avlyssningsfronten så får Bush nu ännu mer kritik och det verkar skrälla rejält bland folk som har inflytande. Bush försvarar övervakningen med den vanliga retoriken om att det bara är al-Qaeda som avlyssnas och att det är jättenödvändligt att kartlägga samtliga medborgare för att skydda dem mot terrorismen. Ungefär samma retorik som vi nu hör här hemma också, alltså.

Och senator Edward Kennedys plan blev träffat av blixten igår, förlorade all ström (och därmed samtliga instrument, inklusive radio och transponder, får man anta), och fick flyga VFR till närmaste flygplats där det landade säkert. Samma tur i oturen med åskväder hade inte den gamle testpiloten Scott Crossfield (första människan att nå Mach 2, flygandes i Douglas Skyrocket) när han häromveckan efter att ha misslyckats med att undvika ett rejält åskväder störtade utanför Ludville, Gorgia.

2006-05-13

Tyskarna kan, de också!

SR rapporterar att den tyska underrättelsetjänsten BND under flera år låtit övervaka tyska journalister för att "ta reda på läckor inom underrättelsetjänsten".

Spionera på media för att kolla ifall den egna organisationen läcker. Jo det är ju också en metod.

Verizon stäms för övervakning

Nu stäms Verizon för inblandningen med NSA i övervakningen av 200 miljoner telefoner i USA, där Verizon, AT&T och Bell South frivilligt samarbetat med NSA utan något beslut ifrån någon domstol som underlag.

Det är väl inte så avlägset att sätta NSA:s skumraskaffärer i samband med att EU flaggat för att amerikanska myndigheter ska kunna få tillgång till data som insamlats med hjälp av Bodström med vänners datalagring.

Och just ja. Den ytterst ansvarige för avlyssningen, Michael Hayden, blev ju nyligen utsedd av Bush till ny chef för CIA. Och på hemmaplan blir före detta SÄPO-bossar bossar över dem som ska kontrollera hur SÄPO sköter personuppgiftsregistreringen. (Tack för påpekandet, floodis)
Är det någon som inte är orolig än?

Skilja ettor och nollor ifrån andra ettor och nollor

Copyriot skriver om Form och innehåll, med anledning av att Bodströms datalagringsförslag nu ska utredas inför implementation i Sverige.

Lugnande rubriker hos SR eller inte, vi som kan det här med IT vet att för att skilja ettorna och nollorna i kablen som innehåller information om vem som kommunicerar med vem ifrån själva informationen som kommuniceras måste man först skala bort informationen man inte vill ha, dvs du har all info, du väljer bara att inte spara ALL information i datapaketen.

Bodström säger lugnande ungefär att "Nej, nej, det är ju bara avsändaradress och adress vi tittar på", ungefär, och det är inte så det fungerar. Det är ju fullt möjligt att han verkligen tror att det är så det fungerar, som ett vanligt brev. Det är bara att studera utsidan för att se vem brevet ska skickas till.

Problemet här är ju att Bodström och de flesta politiker med honom inte har en aning om hur det här med IT fungerar, och tror därför på de lugnane orden..

Nej, det är lite oroande att systemen som krävs för att realisera storebrorssamhället sätts på plats, och även om vissa anser att de utför relativt harmlösa uppgifter när de sätts på plats, så kan deras funktion ändras väldigt lätt. Tittar du på headern på ett TCP-paket för att se vem det ska gå till är det inte speciellt långt kvar att snegla några bytes framåt och titta på informationen i det.

Men det behöver ju inte vi som kan det här med IT oroa oss för. Vill vi så kan vi kryptera, tunnla, studsa, hoppa, kasta omkring och om vi nu inte blir näst intill helt anonyma så kan vi i alla fall göra det tillräckligt jobbigt att reda ut för att det inte ska vara lönt.

Och det kan de där bovarna och banditerna som de vill sätta åt också. Var det inte Osama and friends som kommunicerade via någon form av steganografi? Nåja, i vilket fall så är det inte de som inte vill bli granskade som kommer att drabbas. Det är alla andra vars information kommer att lagras.. Dvs de oskyldiga samhällsmedborgarna som inte borde utsättas för integritetskränkningen till att börja med.

Premiär!

Premiär för den här bloggen, verkar det som.

Detta kommer inte att vara någon personlig blogg. Här kommer förhoppningsvis att postas saker jag finner intressant. Länkar, små analyser och kanske en och en annan längre pryl.